ارزیابی عملکرد شعبه‌ مبارزه با مواد مخدر کلانتری های شهرستان ارومیه

صفحه: 269تا 289

نشریه: فصلنامه پژوهش های مدیریت انتظامی

شماره : 24 دوره سیزدهم(شماره2) تابستان 1397

نویسندگان: ابراهیم قربانی ,نوراله حسینی¬خواه ,حمیدرضا کرمی ,فرشید مافی ,

چکیده مقاله:
زمینه و هدف: گسترش جرایم مواد مخدر و تغییر در الگوهای مصرف و نوع جرایم ارتکابی از سوی متهمان آن، مبارزه و پیشگیری از این موضوع را با مشکلات بسیاری مواجه کرده و نیاز است تا با ارایه یک الگوی جامع ارزیابی و انعطاف¬پذیر برای سرانگشتان نظام مبارزه و مقابله با مواد مخدر (کلانتری و پاسگاه‌ها)، مدیریت جرایم مرتبط را در دست گرفته و با نگاه به آینده، به سمت بهبود مستمر گام برداشت. بر همین اساس این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد و رتبه¬بندی شعب مبارزه با مواد مخدر انجام گرفته است. روش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع پژوهش¬های کاربردی، از نظر روش، پژوهشی ترکیبی از نوع طرح¬های اکتشافی است. روش مطالعه دومرحله¬ای بوده که بخش اول انتخاب ابعاد و نشانگرها به روش کیفی و بخش دوم آن، روش کمّی و از نوع پیمایشی است. در بخش کیفی از دو روش اسنادی و پدیدارشناسی و در بخش کمی، از روش پیمایشی بهره¬گیری شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان مبارزه با مواد مخدر شاغل در شعب مبارزه با مواد مخدر کلانتری¬های شهرستان ارومیه، افسران مکنا و افسران مبارزه با مواد مخدر استان آذربایجان غربی و به تعداد 100 نفر بوده که تمامی نفرات به صورت تمام¬شمار به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. یافته¬ها: با توجه به جداول سطح¬بندی، ابعاد ورودی مؤثر بر ارزیابی عملکرد شعب مبارزه با مواد مخدر کلانتری¬ها، به ترتیب 1- توسعه آموزش‌های همگانی از سوی کلانتری به مردم ساکن حوزه، 2- ارتقاء سطح آموزش‌های درون سازمانی در کلانتری، 3- بهبود امکانات و تجهیزات شعب کلانتری و 4- جلب همکاری نهادها و سازمان‌های مستقر در حوزه استحفاظی کلانتری ارایه شد. نتایج: می¬توان موفقیت اصلی شعب مبارزه با مواد مخدر کلانتری¬ها را در ارجحیت بخشیدن به بعد پیشگیرانه از اعتیاد خلاصه کرد. ارتقاء سطح آموزش‌های درون¬سازمانی کارکنان مبارزه با مواد مخدر کلانتری¬ها نیز موجب عملکرد بهتر در اقدامات سلبی و ایجابی مبارزه با مواد مخدر خواهد شد.

دانلود

بررسی و تحلیل مؤثرترین موانع موجود در امر مبارزه با قاچاق مواد مخدر و روان‌گردان (موردمطالعه: مرز تمرچین شهرستان پیرانشهر)

صفحه: 113تا 136

نشریه: فصلنامه علمی ترویجی علوم و فنون مرزی

شماره : 25 دوره نهم شهریور 1397

نویسندگان: ابراهیم قربانی ,ابوالفضل پورمنافی ,میر سعید موسوی ,

کلیدواژگان: 

چکیده مقاله:
پیرانشهر یکی از شهرهای مرزنشین استان آذربایجان غربی به شمار می‌آید که به جهت همسایگی با کشور عراق و قرار گرفتن در شاهراه اصلی ورود به کشورهای حاشیه دریای مدیترانه به‌عنوان مهم‌ترین منطقه نه‌تنها در سطح استان آذربایجان غربی، بلکه در سطح کشور محسوب می شود که حالا مورد طمع مافیای قاچاق مواد مخدر و روان‌گردان‌ها قرارگرفته است. تحقیق حاضر به بررسی و تحلیل موانع مؤثر در مبارزه با پدیده قاچاق مواد مخدر و روان‌گردان در مرز تمرچین شهرستان پیرانشهر پرداخته است. پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی و از نوع تحقیقات کاربردی می‌باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل تعدادی از افسران ارشد ستاد فرماندهی انتظامی استان آذربایجان غربی، پیرانشهر و پلیس مبارزه با مواد مخدر استان آذربایجان غربی می باشد که برابر جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌ای و رعایت نسبت نمونه انتخابی، تعداد 93 نفر به‌عنوان حجم نمونه انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته موانع مبارزه با قاچاق با ضریب پایایی 88/0، مشتمل بر 14 گویه و 3 فرضیه تحقیق را تکمیل نمودند. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل اطلاعات از نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری کااسکور و فریدمن استفاده گردید. یافته‌ها نشان می‌دهد ضعف در تجهیزات اداری و گمرکی، عدم نظارت دقیق در فرایند کنترل و بازرسی و ضعف در آموزش نیروی انسانی به ترتیب مؤثرترین موانع در مبارزه با قاچاق مواد مخدر و روان‌گردان در مرز تمرچین شهرستان پیرانشهر به شمار می‌آیند.

دانلود

ارتباط انسجام اجتماعی با نگرش به قاچاق مواد مخدر و روانگردان در بین مرزنشینان شهرستان پیرانشهر

صفحه: 1تا 22

نشریه: پژوهش نامه مطالعات مرزی

شماره : 19 دوره 6 بهار 1397

نویسندگان: ابراهیم قربانی ,

کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، مواد مخدر، روانگردان ها، قاچاق، پیرانشهر

چکیده مقاله:
زمینه و هدف: زمینه و هدف: انسجام اجتماعی دلالت بر توافق جمعی میان یک جامعه دارد و استمرار و پایداری حیات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هر جامعه در گرو انسجام و اتحاد اعضای آن جامعه است. با عنایت به اینکه مناطق مرزی ایران از یک سو مستعد تنش‎های قومی و مذهبی و از سویی در معرض تهدیدات گوناگون قرار دارند و نیز تجربه نشان داده سیاست¬های متکی بر قوه قهریه در مقابله با چنین شرایطی همواره موثر نیست، این پژوهش به بررسی رابطه بین انسجام اجتماعی مرزنشینان با نگرش آنان به قاچاق مواد مخدر و روانگردان در شهرستان مرزی پیرانشهر می‌پردازد. روش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، توصیفی- پیمایشی است. جامعۀ آماری پژوهش، شهروندان بالای 25 سال شهرنشین شهرستان پیرانشهر به تعداد 31000 نفر هستند که برابر فرمول کوکران و با نمونه¬گیری تصادفی ساده، تعداد 370 نفر به عنوان نمونه مورد پرسش قرار گرفتند. داده‎ها با کمک دو پرسشنامه روا و پایا(پرسشنامه استاندارد 12 گویه¬ای کرنز و فارست با آلفای کرونباخ 87/0 و پرسشنامه محقق ساخته نگرش به قاچاق مواد مخدر و روان¬گردان با آلفای کرونباخ 79/0) جمع¬آوری و با کمک آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شدند. یافته ها و نتایج: پژوهش نشان داد بین ابعاد انسجام اجتماعی و نگرش مرزنشینان به قاچاق مواد مخدر و روانگردان ارتباط معناداری وجود دارد و افزایش انسجام اجتماعی می‌تواند با تغییر نگرش مرزنشینان، بر کاهش قاچاق مواد مخدر و روانگردان در شهرستان پیرانشهر تاثیر مثبت بگذارد.  

دانلود